O campanie cu zvonuri și răspândaci

Înainte de ’89, partidul unic stăpânea spațiul public și pe față, oficial, dar și pe din dos cu zvonuri și echipe special pregătite, zvonistica, soră bună cu manipularea, având mare căutare. O făceau prin intermediul presei, al radioului și al televiziunii, toate aflate sub control de partid. E adevărat, dispăruse cenzura bolșevică, dar cerberii organizațiilor de bază și activiștii culturali puseseră la punct instrumente mult mai eficace.
Zvonurile erau de multe feluri: unele înspăimântau populația cu armata roșie care stă cu tancurile la graniță, pregătită să ajungă la București în câteva ore, singurul care se poate opune fiind Ceaușescu; imperialiștii vor să ne ia holdele și bogățiile subsolului, să ne lase flămânzi; în țările capitaliste se trăiește greu, se moare de foame, nu ai siguranța zilei de mâine, taxele sunt împovărătoare, oamenii nu au case, șomajul e ridicat, muncitorii sunt exploatați cu cruzime, criminalitatea e înfricoșătoare, poluarea le distruge sănătatea…
Altele cultivau optimismul: vom avea cel mai înalt nivel de trai din lume, de la anul cresc salariile și pensiile, mâncarea, energia se vor ieftini, educație, sănătate, gratuite… Noroc de Ceaușescu, izbăvitorul de necazuri. Din păcate, vânzătorii de astfel de iluzii ne-au ținut captivi aproape jumătate de veac.
S-au schimbat lucrurile după 27 ani de libertate și democrație? Da, dar nu cum ne-am fi așteptat: au dispărut echipele de zvonaci calificați, zvonurile nu mai emană de la o singură sursă, iar răspândacii, mijloacele de transmitere s-au înmulțit peste poate, mediile devenind libere și democratice. Fiecare poate să lanseze ce zvonuri vrea, are la dispoziție nu doar presa, ci și Internetul gratuit, multele radiouri și televiziuni, cele mai la îndemână fiind rețelele de socializare, complet libere, inclusiv de responsabilitate.
Azi, în plină campanie electorală, principalele zvonuri au substrat electoral și miros a procese de intenție: TVA va crește înapoi la 24%, impozitele și taxele ne vor sugruma de la anul, salariile și pensiile se vor tăia dacă rămâne Cioloș prim-ministru. Pe deasupra, în loc să creeze bunăstare pentru toți, tehnocrații investesc în armată și apărare, deși de amenințat nu ne amenință nimeni(?). Fiind „guvernul zero”, nu știe să facă bani, zero fonduri europene, zero investiții, zero autostrăzi…, singura scăpare e să ne votați pe noi, stânga. Doar noi știm să guvernăm pentru popor.
Întrucât mai toate studiourile TV s-au raliat acestei direcții, nu e emisiune de informații, dezbatere politică, moderator, sociolog, formator de opinie, invitat, reporter, breaking news… să nu ne arate cum tehnocrații și președintele își încalcă prerogativele constituționale, cum bogățiile și pădurile trec granița, lăsând munții golași, iar pe noi, săraci, cum satele și orașele se depopulează din pricina lor, cum mor oamenii prin spitale și pe șosele, cum școala se duce de râpă fără Ecaterina Andronescu…
Nici dreapta nu stă degeaba: după alegerile din Moldova și Bulgaria, România e încercuită de ruși, e singură printre dușmani, s-a înroșit totul în jur, stânga se pregătește să ne vândă și ea rușilor, iar Putin e tot mai amenințător, americanii lui Trump nu ne mai apără, UE e tot mai prăpădită după Brexit, ne paște o nouă criză financiară din pricina pomenilor electorale…
Ei, bine, principalii zvonaci, răspândaci candidează și vor să obțină voturi din spaime și îngroziri, din minciuni și manipulare. Or, în aceste condiții, se pune întrebarea: tot cu astfel de zvonuri ne vor guverna, tot cu minciuni vor conduce România după ce se vor instala bine pe fotoliile din piele în Palatul Poporului? Să se fi încheiat cu succes toate reformele de care este nevoie ca de aer și apă?
Concluzia vine de la sine: e clar că nu se dorește niciun fel de schimbare, că „sistemul” criticat ipocrit și cinic din toate părțile le convine și vor să-l perpetueze, iar România va bate pasul pe loc încă 4 ani. Astfel că, în loc să ni se spună cu cine să votăm, ni se va spune ca și până acum cui să nu dăm votul. Din păcate, campania negativă va face imposibilă orice construcție politică viabilă.

Petru Tomegea

Reclame

Etichete: , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


%d blogeri au apreciat asta: