Resetarea jocului politic

Ca la o comandă misterioasă, odată cu clopoțeii colindătorilor și cu glasurile lor fermecate, zgomotele asurzitoare ale bătăliei politice au încetat. E atâta liniște în jur, încât „auzi cum iarba crește”, vorba poetului. Și iarba chiar crește la cele 8-10 grade de „gerurile Crăciunului”, probabil și ale Bobotezei.
Au mai fost perioade liniștite în politica românească, în general, de sărbători sau în vacanțele de vară, dar ca în acest sfârșit de decembrie, niciuna. Aidoma făurarilor obișnuiți cu scânteile forjei, câțiva jurnaliști și mai cu seamă politicieni au și intrat la idee, iar când intră ei la idee, fandaxia e gata, vorba Conului Iancu: e musai că se pune ceva la cale.

Verbatorul guvernamentat

Ba chiar s-a avansat năstrușnica idee că era nevoie de această perioadă de răgaz, de detensionare a climatului politic. Idee la care nu poți să nu pufnești în râs, însă un fel de râsu’-plânsu’: va fi o detensionare, de ne va urla capul până la viitorul Crăciun. Se știe cine ne-a adus la cunoștință ideea creață, născocitorul unor verbe ca a matrafoxa și a antiguvernamenta, dar mai puțin se cunosc autorii.
E clar că va urma o resetare a jocului politic, una pregătită pe îndelete. Cu cât mai pe îndelete, cu atât mai usturătoare pentru noi. Singurii fericiți par a fi Traian Băsescu și Victor Ponta: pentru ei vor gândi strategii, recte consilierii președintelui de la Cotroceni și din alte locuri de taină. Pentru Ponta vor face planuri tata socru și celelalte eminențe cenușii ale PSD în frunte cu patronul Ghiță de la TV. Devenit el însuși mare jucător.

x+y+z=?

Ca să vorbim în cunoștință de cauză de resetarea jocului politic, trebuie să rezolvăm mai întâi ecuația cu două necunoscute: ce itemi vor intra în malaxorul jucătorilor x, y, z și cui vor servi „produsele”. A se observa că deocamdată se știe mai bine cui servesc astfel de obiective și mai puțin desfășurarea de forțe, strategii și modele de lucru.
Cui vor servi? Putem afla ghidându-ne după câteva scăpări și fapte aparent banale: un sondaj de opinie de care a făcut mare caz televiziunea dlui Ghiță ni-l prezintă pe Victor Ponta în pole position, indiferent de fapte, conjuncturi și intențiile competitorilor. Așadar, aut Ponta, aut nihil, (ori cu Ponta, ori deloc!) vom spune noi parafrazând un vechi dicton referitor la trecerea Rubiconului de către Cezar.

USL degeaba

Și atunci pentru ce vor mai fi făcut alianța? Boală mai veche, să recunoaștem, care dinamitează din interior USL. Nu faci astfel de calcule fără ca lumea să te bănuiască de neseriozitate: atât congresele PSD, PNL și PC cât și USL în ansamblu și-au desemnat demult candidatul, iar acum toate eforturile ar trebui canalizate spre scopul comun. Scop pe care, se vede treaba, PSD nu și-l mai asumă.
Cum s-ar fi așteptat să reacționeze colegii de alianță la asemenea mișcări subterane, cu cât mai subterane, cu atât mai străvezii? Cu loialitate și cavalerism? Motiv pentru care liberalii nu vor mai juca, probabil, totul pe aceeași carte.

Traian Băsescu și două necunoscute

Alte două obiective par a se îndrepta spre Traian Băsescu: are nevoie de păstrarea intactă a puterii până la alegerile prezidențiale din 2014, de aceea va trebui să se mențină la cârma jocului politic. Cu siguranță o va face așa cum ne-a obișnuit până acum. Numai că s-a mai ivit o necunoscută: care va evoluția sa în perioada consecutivă încheierii celor două mandate prezidențiale? Apropiații săi deja vorbesc despre o situație negociată, căci președintele ar putea oferi la schimb susținerea sa candidatului prezidențial cu șanse, așa explicându-se anumite priviri galeșe aruncate spre Crin Antonescu.

-x-y+z=tăcere

Deocamdată cealaltă parte tace. Dar nu este exclus ca, așa cum s-a mai întâmplat în politica românească, să nu iasă fum până nu se face focul. Cu toate că focul nu este la vedere. Oricum, deocamdată, stăpânul inelelor se află la Cotroceni, unde „face și desface… rabdă, dar pândește/ Și așteaptă cu credință ceasul tainic ce sosește” (Davila). Când și cum nu se poate ști.
Pentru că în această variantă nu mai e valabilă zicerea tertium non datur, ei bine, rolul cheie îi va reveni lui Crin Antonescu. Doar de el depinde dacă-l păstrează pe actualul prim ministru, fie în caz că va câștiga, fie că va pierde alegerile. Iar cine a înțeles lucrul acesta va înțelege cu siguranță și de ce liderul liberal a ajuns principala țintă a săgeților venite și dintr-o parte, și din cealaltă.

Petru Tomegea

Etichete: , , , , , , , , , ,

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.