Țara arde și baba se piaptănă

În fine, după mai bine de doi ani, România are președinte, cel puțin așa au zis pe rețelele de socializare zeci de mii de cetățeni: „Avem președinte!” Am avut noi și până acum președinte, dar cică de decor, a tăcut ca un „ficus” la Cotroceni, „mutul” fiind un supranume adesea folosit. La început era un „neamț” muncitor, tenace, de cuvânt, dar lumea noastră e repede schimbătoare.
Ce să-l fi scos din starea de contemplare? Unii zic că viitorul mandat, dar după cum se comportă ca președinte n-ai zice că se omoară de plăcerea jilțului. Nu rămâne decât să căutăm motivul în altă zonă, în evenimentele care „au mișcat țara” și să vedem că, parte a Executivului fiind, nu i-a picat deloc bine vestea celor două ordonanțe de urgență, a grațierii și a modificării Codurilor Penale, gata-gata să treacă de guvern, dacă președintele n-ar fi fost „pe fază”.
Într-adevăr, diferența între ce promisese PSD în campanie, între programul ultrapopulist de guvernare și promovarea pe sub masa guvernamentală a celor două ordonanțe era prea bătătoare la ochi. „Țara arde și baba se piaptănă!” și-o fi zis neamțul, prinzând sensul proverbului eminamente românesc. Fiindcă, în mod paradoxal, după ce a dat mâna cu Donald Trump, te-ai fi așteptat ca Liviu Dragnea să se întoarcă rapid acasă pentru a se întâlni de urgență cu echipe de experți și să pregătească România pentru ce urmează.
Iar ce urmează nu este deloc liniștitor: se reașează pilonii politicii internaționale, relațiile SUA cu restul lumii sunt supuse unui „checks and balance” de o duritate nemaiîntâlnită, iar cancelariile occidentale sunt în alertă demult. Germania, Franța, Uniunea europeană simt respirația grea a lui Trump în ceafă, cu atât mai mult cu cât le vor fi lovite nu numai interesele economice.
Ce face România în aceste vremuri tulburi? Rupe din bugetul Apărării, al serviciilor de securitate națională și se face că nu vede vulnerabilitățile generate de corupție la vârful puterii politice. Joacă mai departe aceeași miuță politică pe toloacă: majoritatea actuală și guvernul se strofocă să rezolve dosarele penale noi al lui Dragnea și ale tovarășilor de nebunii, în loc să așeze România într-o perspectivă cât de cât liniștitoare, să-și întărească statul de drept și economia. De școală și sănătate nu mai zic fiindcă gâtuirea reformelor și restaurația lovesc din plin.
Pe plan internațional, suntem deocamdată orfani de guvern. Nu cred să-și facă cineva iluzii că vreunul din liderii UE va sta la aceeași masă cu Dragnea, iar Sorin Grindeanu nu are nimic de spus, mulțumindu-se deocamdată să-i ducă trena liderului de partid. Singurul negociator va fi, vrem – nu vrem, pentru multă vreme președintele Iohannis. De ce nu e în stare actuala majoritate de nimic pe plan extern? Din pricina neîncrederii celorlalte guverne, partide, nu doar europene, dar și datorită compromisului, orgoliului și aroganței liderului teleormănean care la un moment dat va da socoteală în fața propriului partid.
Că situația este din cale-afară de critică o arată intervenția categorică a cancelariilor occidentale, mai ales a ambasadorilor și a altor reprezentanți ai SUA, a Canadei și a cancelarului german, Angela Merkel, cu toții îngrijorați de derapajele liderilor noștri apropo de Justiție, de lupta împotriva flagelului corupției. Din păcate, pentru cei în cauză astfel de intervenții sunt complet irelevante, semn că nici nu le pasă. Însă îngrijorările din spațiul public nu mai pot fi ascunse.
În aceste condiții, se cere o clarificare: ce e mai important, albirea dosarelor penale ale politicienilor sau soarta României? Nu cumva actuala majoritate parlamentară își încalcă obligațiile asumate în campania electorală și nu numai? De aceea găsesc, iată, o justificare demersului prezidențial de impunere a unui referendum național pe tema justiției. Declarativ, și Putere, și Opoziție consideră lupta cu corupția o necesitate stringentă pentru țara noastră, dar, când să treacă la fapte, uită și se concentrează doar asupra propriilor interese. Iar asta pune capac la toate.

Petru Tomegea

Etichete: , , , , , , , , ,

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.