Mascarada alegerilor locale într-un singur tur

Cine mai avea dubii că foarte mulți politicieni n-au binevoit a înțelege nimic din tragedia de la Clubul Colectiv primesc confirmarea cu vârf și îndesat în aceste zile. Nu s-a schimbat nimic. Au așteptat sărbătorile ca lumea să uite nenorocirea și acum joacă aceeași nesfârșită miuță politică pe cadavrele victimelor și pe speranțele zecilor de mii de protestatari.
Din arsenalul mizeriei noastre politice postdecembriste au scos la iveală minciunile și dezinformarea: cică nu e democratic și nici legal să schimbi preceptele legii electorale cu mai puțin de un an înainte de alegeri. Dar e democratic să alegi primari nereprezentativi, din rândul cărora ne-am procopsit cu atâția baroni, anulând participarea cât mai multor cetățeni la rezolvarea treburilor publice?
Cu atât mai mult cu cât fenomenul corupției locale și al clientelelor politice e legat ombilical de realegerea foștilor primari și șefi de Consilii Județene. Numai cine nu vrea nu le vede numărul mare al condamnaților și al dosarelor lor la DNA, multe încă pe rol în instanțe, toate referindu-se la abuzurile inimaginabile asupra banului public, a incompatibilităților și a conflictelor de interese. Încă nu am auzit vorbindu-se cu respect despre vreunul dintre baroni.
Iar existența baronilor și păstrarea de către PSD a celor peste 1100 de primari aleși în 2012 plus peste 400 de primari aduși cu arcanul prin Ordonanța de urgență 55/2014 (a traseiștilor) sunt favorizate de legea alegerii primarilor într-un singur tur. O lege neconstituțională pe care avocatul poporului se face că nu o vede. Firește că social-democrații mizează pe acest important cap de pod în câștigarea alegerilor parlamentare din 2016, așa cum au mizat și la alegerile prezidențiale, dovedind, pentru nu știu a câta oară, că democrația și fairplay-ul le sunt complet străine.
Le vin în ajutor UNPR și ALDE în speranța că vor face o coaliție electorală la toamnă care îi va ajuta să adune peste 5% voturi spre a accede în parlament. De aceea acum luptă cu toate forțele și prin orice mijloace amenințând cu boicotul alegerilor locale și demiterea Guvernului Cioloș, mințind, manipulând…, doar-doar vor păstra statu-quo-ul actual și prima șansă la urne.
Priviți-i cum dau vina pe PNL că a votat legea alegerilor locale cu primarii aleși într-un singur tur și că nu i-a contestat la CCR constituționalitatea. Liderii actualei majorități și susținătorii lor din presă omit, însă, cu bună știință adevărul: liberalii nu au avut majoritatea în comisia de redactare, nici în Parlament, iar fără participarea lor n-ar fi trecut Legile votului prin corespondență și a finanțării partidelor. De aceea nici ei, nici Klaus Iohannis nu au contestat-o.
Cât despre faptul că schimbarea legii electorale ar arunca țara în aer și ar leza democrația, președintele CCR, Augustin Zegrean, spune că nici comisia de la Veneția, nici Constituția nu interzic alegerile în două tururi și nici asigurarea unei mai bune reprezentativități a aleșilor, fiindcă sunt în favoarea democrației și a corectitudinii. Este evident pentru oricine că un filtru dublu permite o mai bună selecție a candidaților, iar un ales cu cât mai multe voturi are mai multă legitimitate, credibilitate și autoritate decât unul cu mai puține.
Ceea ce nu poate înghiți PSD este că schimbarea legii în sensul democratizării procesului electoral aduce oarece câștig PNL, aflat la ora actuală în poziție mai avantajoasă de a negocia cu ceilalți candidați în turul al II-lea, ținând cont că în spațiul public deja s-a creat o masă critică favorabilă alegerii în două tururi.
Numai că, în caz de respingere, PNL va căpăta o muniție nesperată prin plasarea de partea celor ce doresc reforma clasei politice. Practic, se va repeta situația de la alegerile prezidențiale când bulgărele de zăpadă pornit în diaspora a lovit la urne tocmai în procentele lui Victor Ponta.
Ceea ce intrigă este că guvernul de tehnocrați a obținut învestitura tocmai pentru aducerea la zi a legislației electorale și introducerea celor două tururi la alegerea primarilor, iar acum împreună cu președintele Iohannis trece de partea unui partid, PSD, refuzând cererea PNL, a străzii, a societății civile. Astfel că, de sub masca apolitismului și a tehnocrației se ivește chipul zâmbitor al lui Liviu Dragnea. Halal imparțialitate!

Petru Tomegea

Etichete: , , , , , ,

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.